Kroondomein.com

Tja, het is wel een Dell

Dell Laptop

“Vroeger was alles beter,” gelukkig ben ik nog niet zó oud om dat te beweren. Maar, in bepaalde opzichten lijkt het daar wel op. Daarbij denk ik voornamelijk aan al onze apparatuur waar een stekker aan zit. Al tijden gaan de geruchten dat de levensduur hiervan door de fabrikanten wordt gemanipuleerd. Ik sluit het niet uit. Losse onderdelen zijn toch nauwelijks nog te koop?! Op z’n minst zit je vast aan het vervangen van een veel duurdere unit, terwijl er maar een heel klein pinkepoudje* het heeft begeven. In die fase van de consumptiemaatschappij lijken wij wel terecht te zijn gekomen.

We zijn het zo langzamerhand heel normaal gaan vinden dat de pinkepoudjes niet meer te koop zijn, waardoor reparaties veel duurder zijn geworden, of wij er toe worden verleid om nieuw te kopen. Met dank aan de slimmerikken van de industrie.

Toch heeft diezelfde industrie de vervangingsmarkt nog niet volledig in de klauw. Het liefst hebben zij een mechanisme, als een soort tijdbom, in onze apparatuur gestopt, die aftelt zodra je de eerste keer de stekker in het stopcontact steekt. Daarmee pakken ze óók de consumenten die hun product zo nu en dan maar gebruiken. Want, zonder dat type tijdbom gaat zo’n product veel te lang mee.

Maar hoera!, Dell computers is het gelukt om de zo-nu-en-dan-gebruiker toch op kosten te kunnen jagen. Dit heb ik met mijn zes jaar oude Dell Laptop Inspiron 1750 recent kunnen ervaren. Met deze laptop schreef ik heerlijk in mijn tuin, lekker aan het water. Toen mijn meissie vijf jaar geleden overleed, vond ik die vorm van tuingebruik helemaal niet leuk meer. Vanaf dat moment zat ik veel meer achter mijn, ook zes jaar oude, Dell Inspiron 545 Minitower.

Incidenteel, af en toe voor een Powerpoint-presentatie, gebruik ik nog mijn dure (€ 528,00) Dell laptop. Maar dan, vanaf het ene op het andere moment, wist Dell een tijdbom in de vorm van een soort pop-up, in mijn laptop af te laten gaan. Dell maakte daarmee mijn laptop onklaar(?!), dan wel volledig waardeloos. Ik begrijp het ongeloof van de lezer volkomen. Dell computers kan toch niet zomaar een laptop onklaar maken?! Ja écht! En ik vertel hoe:

Door het incidentele gebruik van mijn laptop was de batterij hiervan naar de knoppen. Voor mij geen enkel probleem, omdat ik altijd van het stroomnet gebruik bleef maken. De tussentijdse meldingen dat ik de batterij moest vervangen negeerde ik. Maar dán die pop up, als inbreuk op mijn laptop, met als tekst: “Er is een permanente batterijstoring opgetreden. De batterij moet worden vervangen …enz.”

Nog steeds het goede in de Dell-mens willen zien, vroeg ik de computergigant aan te geven hoe ik deze pop up melding uit kon zetten. Zij wisten het niet en adviseerde mij om een nieuwe batterij van € 70,00 aan te schaffen, waar ik natuurlijk niet op in ging, waarna ik ze opnieuw om advies vroeg. Eerst via hun ingewikkelde website, waar zij mij naar FaceBook terugverwezen.

De Dell-gabbertjes op FaceBook hadden er geen behoefte aan, om terug te komen op hun miskleun, dat ze niet wisten hoe die pop-up uitgezet kon worden. Belangrijker vonden zij het om mij er op te wijzen dat mijn systeem ver buiten de garantie viel en ik hun ondersteuning voor € 90,00 wel zou kunnen kopen, maar dat zij het beter vonden, dat ik voor die zeven tientjes gewoon een nieuwe batterij zou kopen. Als die nog te koop zou zijn tenminste, want officieel houden zij maar vijf jaar onderdelen in voorraad.

Lekker dan! Zou ik die zeven tientjes uit mijn poeplap halen, mag ik mij ook nog een keer een spekkoper noemen(?!) Door deze gebeurtenis kost het mij heel veel moeite om de naam Dell niet te associëren met de Nederlandse definitie van ‘del.’

Allergisch voor onrecht trek ik hier natuurlijk ook ten strijde, want “Dell heeft niet het recht om mijn zes jaar geleden gekochte laptop onklaar te maken.” Dus, kom op Dell, ik vraag niet om garantie of service. Nee, ik vraag om als den donder die pop-up uit mijn laptop te halen. Want, jullie zijn nu écht onrechtmatig bezig, wat zonder jullie herbezinnig niet zonder gevolgen kan blijven.

0816

 

*: Een pinkepoudje, waarschijnlijk Haags, staat voor een onbestemd klein onderdeeltje.

2 gedachten over “Tja, het is wel een Dell

  1. Pingback: Kroondomein.com Door Dell geschokt - Kroondomein.com

  2. moois van mie

    Plots hetzelfde probleem voorhebbend – bij werkt hij inderdaad niet meer als hij niet op netstroom is aangesloten – ben ik benieuwd hoe lang geleden jij dit probleem had en wanneer jij dit artikel schreef? Ik vind de datum nergens?

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office