Kroondomein.com

Een Maserati Quattroporte in rook opgegaan

Op advies van een alternatief geneesheer ben ik vandaag, veertig jaar geleden, gestopt met roken. En dat was nogal wat, want ik rookte tenminste één pakje Mantano (25 stuks) per dag. En als ik ’s avonds een creatieve opdracht moest uitvoeren, werd het nog ten minste een half pakje meer.

Voordat ik ’s ochtends met m’n auto wegreed, had ik alweer de eerste sigaret opgestoken. Soms kwam ik dan met blaren tussen mijn vingers op de krant. Opgelopen doordat de sigaret aan mijn lip bleef hangen, waardoor m’n vingers over de sigaret de vuurbron in schoten.

’s Nachts lag ik als een gek te hoesten, wat een etage lager door een pasgeboren mannetje werd geïmiteerd. Kennelijk meende hij intuïtief dat dit bij het ademhalen hoort. Met m’n stoppen met roken, verdween mijn hoesten en van de baby zijn rokerskuch.

In die tijd was het een hype om door middel van acupunctuur met roken te stoppen. Een arts in Wassenaar was hiervoor erg in trek. Hoewel ik er weinig vertrouwen in had, roken vaak erg lekker vond, vertrok ook ik naar Wassenaar. Aangekomen bij de artsenpraktijk kwam er, heel ontmoedigend, een man op mij af met de vraag of ik een vuurtje voor hem had. Met enig bijgeloof gaf ik hem mijn Ronson aansteker, die ik hem liet houden.

Na in mijn linkeroor te zijn geacupunctuurd had ik nauwelijks trek in een sigaret en dat terwijl ik al 11 uur nicotinevrij droog stond. Gaande de tijd kwam, als een soort dia, een sigaret denkbeeldig langs. Te kort om ernaar te snakken. Nou ja in de kroeg bij een biertje was er altijd wel iemand, met een ‘Wassenaar deceptie,’ die mijn verslaving opnieuw wilde aanwakkeren. Soms stak ik er dan eentje op, om ‘m daarna weer heel snel op de grond uit te trappen. Geïnhaleerd heb ik echter nooit meer.

Kortom, na een paar pijltjes in m’n oor was ik, achteraf gesproken, voorgoed gestopt met roken. Een tijd lang deed ik hiervoor, als extra stimulans, dagelijks heel trouw de kosten van een pakje sigaretten (ƒ 3,00 of wel €1,35) in een spaarpot. Met de uiteindelijke opbrengst meende Ik daarvoor iemand te hebben geholpen, om door overname, een fototoestel aan zijn scheiding te onttrekken. Leek mij toen ook een gezonde zaak.

Stel je voor dat ik door had gerookt, dat ik het ook had overleefd en de belachelijk lage prijs nog steeds gold, dan had ik nu ƒ 43.800,= (oud geld) uitgespaard. Zou ik naar de huidige maatstaven rekenen, van € 7,80 per pakje, kom je uit op 40x365x€ 7,80 = € 113.800,=  (Oud geld: ruim tweeënhalve ton.)  Omwille van mijn gezondheid heb ik dan de schrikkeldagen niet gerookt.

Wat ben ik blij dat ik destijds die pijltjes in mijn oor liet gooien.

-o-o-o-

 

n.b.: Zelfs als kinderen raakten we destijds snel vertrouwd met het roken.
Heel jong speelden we het sigaretten-kaartspel, zie:
 https://kroondomein.com/oorknippen/

0220

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office