Kroondomein.com

Oorknippen

oorknippen

Kort geleden zat ik, een van die schaarse zomerse dagen, op een zonovergoten terras te genieten van een biertje en van alles wat er langs kwam. Op gehoorafstand zat een groepje mensen over die goeie ouwe tijd te praten. Over dingen die daardoor ook in mijn herinnering werden boven gehaald. Aanleiding daartoe was een Solexclub die voorbij kwam. Hoewel ik hun gepasseerde enthousiasme niet kon delen, ik reed toen een bloedsnelle brommer met Sachsmotor, herkende ik wel weer iets van hun speelse tijdperk. De tiener periode voordat er brommer mocht worden gereden.

Met één van die spelletjes was ikzelf ook erg fanatiek, het zogenaamde sigarettendoosje kaarten. Dat was dan wel in een tijd dat bijna iedereen rookte. De mannen plain, de vrouwen met filter. Er was zelfs een sigaret met een gezondheidsclaim, Doctor Duskin.

Door het sparen van de lege sigarettendoosjes, hadden wij als kinderen ook zo ons plezier van het roken. De voor- en achterkant knipten we in tweeën, zodat je vier speelkaarten had gemaakt. Het kaartspel was erg simpel. Om beurten draaide je een blinde kaart om, die dan op een stapel verdween. Had je bijvoorbeeld een Chief Whip gedraaid en de volgende speler draaide ook een Chief Whip, was de hele stapel voor die speler. Zo kon je stapels kaarten winnen. Extra plezier had je er van als er een exclusief merk, of er een buitenlandse kaart bij zat. Die kans was redelijk groot, omdat alle vriendjes wel een oom of neef op een (Shell) olietanker had varen.

Het deed mij deugd dat, ver van mijn plaats delict van weleer dit boeiende spel nog eens verbaal over tafel ging. Busje schrap, pinkelen…, alle Wii spelen pur sang passeerden de revue. Van mij hadden die herinnering ophalers best nog wat langer op het terras mogen blijven zitten.

Later voor de buis werd ik opnieuw op die goeie ouwe tijd getrakteerd. Nu door Barry Hay van de Golden Earing in zijn tv-commercial voor Eye Wish Groeneveld. Daarin benadert hij de opticien van achteren en knipt met z’n vingers als begroeting tegen zijn oor. Een gebaar waarmee ook werd geknikkerd of het bekende neusballetje werd weggeschoten.

Menigmaal ben ik door het oorknippen tegen mijn oorlel geschoten. Goed bedoeld, puur als een begroeting. Meer kinderleed is mij niet overkomen.

0510

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office