Kroondomein.com

Lucht gezuiverd

Wegraces

Arnoldus Kroon, later Bob of Bobby, had vandaag 95 jaar moeten worden. Zijn jarenteller bleef echter op 61 steken. Hij overleed aan longkanker. Niet veel later werd onderkend dat het van mijn vader een beroepsziekte was. Als motormonteur en motorrenner had hij in zijn leven veel te veel uitlaatgassen opgesnoven.

Vaak genoeg, als ik bij hem in de motorwerkplaats kwam, werd er een motorfiets warm gedraaid. Mijn vader stond dan zijdelings tegen de motor aan en draaide met zijn pols steeds een kwartslag het gashendel om. We vonden het allemaal machtig het gebrul van de motor in de gesloten ruimte aan te horen en snoven met plezier de blauwe walm op.

Niet veel later werd dit levensbedreigende genoegen ten strengste verboden. Zodra een motorfiets op de bok stond, werd er aan de uitlaat een slang gekoppeld, die dan weer met een afzuiginstallatie was verbonden. Geen cirkeltje rook kon daar aan ontsnappen. Deze innovatie heeft mijn vader niet meer in zijn werkplaats meegemaakt. Zijn zaak werd volledig naar een ‘schone’ wassalon omgekat.

Nou ja, schoon….
Veel vrouwen op rij deden, ieder in een eigen machine, de was en hoewel alles automatisch werkte, lieten zij het vaak niet na om de wasmachine te openen, om nog even flink in de was te roeren. In plaats van uitlaatgassen, stond nu de wassalon ‘blauw’ van de dampen. De lucht werd gevuld met chemische deeltjes van het zeeppoeder. Opnieuw werd hiermee een aanslag op mijn vaders gezondheid gedaan, wat zich eerst in zijn rechter oor openbaarde. Hij kon dit oor, wel twee keer het normale formaat, onbedoeld te luisteren leggen. Hilariteit alom.

Dit verhaal was wel leuk geweest, als hij dit zelf nog vele jaren lang had na kunnen vertellen.

-o-o-o-

12 december 2015

n.b. Ondanks dat de motorenzaak een wassalon werd,
bleef ‘de uitlaat’ een rol van betekenis houden:
Lees dit hilarische verhaal: https://kroondomein.com/uitlaat/

 

 

Een gedachte over “Lucht gezuiverd

  1. wilhelminavankralingentotcrooswijk

    Helaas delen wij dit verlies van onze vaders aan beroepsziekten.
    61 jaar is nog zo jong; mijn vader was 73 toen hij overleed. Mijn echtgenoot (+ 1.12.2016) was ook 61 jaar. Zijn ‘beroeps-ziekte’ was de welvaart: toch iets te veel drank, te veel stress, ongezond ‘bourgondisch’ eten… Toch kun je daar geen peil op natrekken; mijn moeder is (gelukkig) 83 jaar oud, al heel lang kwakkelend met haar gezondheid maar toch genietend van het leven: bridgen met vrienden, op familie-verjaardagsbezoek, lunchen met dochter (moi). Elke week staan er 4 pakjes sigaretten op het boodschappenlijstje; onlangs vertelde ze tussen neus en lippen door dat haar buurvrouw dat ook wekelijks voor haar meeneemt! Toch blijkt haar ‘dieet’ goed te werken: de sigaretten vernauwen haar aderen maar haar dagelijkse glaasje wijn rond 15u zorgen voor de broodnodige verwijdering en/of reiniging daarvan! Wat is gezond leven? Geen idee!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office