Komen wij uit een ei?
Ja, volmondig ja. Tenminste, spreekwoordelijk gesproken. Dit werd door de KRO, in het programma ‘Keuringsdienst van Waarde,’ onthuld. Massaal eten wij in Nederland namelijk bruine eieren, terwijl deze zo’n 50% duurder zijn dan het witte ei. Hoe kan het, dat ons imago van zuinige Hollanders op een ei niet van toepassing is?
Is hier sprake van diervriendelijk gedrag? Ja, zó denken wij met z’n allen. Graag hebben we er meer geld voor over om het ei-fabriekje onder de beste omstandigheden haar werk te laten doen. En laat dat nou compleet onzin zijn. Want, de legbatterij eieren komen al jaren niet meer bij ons op tafel. Toch laat de supermarkt ons graag anders geloven. Gaan er kennelijk van uit dat de consument zo dom is als de achterkant van een koe, uhh kip.
Met tenminste 9 merknamen -“Scharrelei, Biologisch-ei, Vrije uitloop-ei, OER-ei, Buiten-ei, Rondeel-ei, Blije kip-ei, Grote Polder-ei en Mais-ei”- trachten zij ons van het ‘gewone, witte ei’ af te houden. Ze verkopen het wel, maar dan moet je voor dit gewone ei wel heel diep door je knieën. Verdient het gewone ei dan geen waardige plaats in de schappen?
Absoluut! Sterker nog, de witte ei-kip gebruikt iets minder voer en legt jaarlijks iets meer eieren dan haar bruine collega, wat haar zelfs ietsje duurzamer maakt. En, nog gekker: In de supermarkt is het witte ei (0,16) zo’n 50% goedkoper dan het bruine ei (0,24)! En dat terwijl wij het enige verschil tussen de eieren er afpellen. Inderdaad, de schil.
Dan moet het witte ei wel schaarser zijn. Nee, zelfs dat niet. In Nederland is 60% van de gelegde eieren wit en omdat wij Nederlanders nou eenmaal een bruin ei op tafel willen hebben, zijn de witte eieren voor export bestemd. Onder andere onze Duitse buren zijn er dol op.
“Dus wij komen uit een ei?” Welnee, de marketeers maken gewoon al jaren misbruik van onze goede bedoelingen. Tot ergens eind jaren zeventig aten wij voornamelijk witte eieren uit legbatterijen. Heel terecht werd hier toen actie tegen gevoerd en kwamen de eerste scharreleieren op de markt. Maar ja, dat stamt nog uit de tijd dat je voor een ei moest kiezen uit de nulletjes, de eentjes en de tweetjes. Je koos de grootte van het ei, want verder was het ei een ei.
Daar kwam toen een keuze bij: Een ei uit een legbatterij of een scharrelei en om daar nu een goed onderscheid tussen te maken is het scharrelei toen een bruin ei geworden. Daarom kiezen wij massaal het bruine ei. Tot vandaag, naar ik hoop. Want ook het witte ei is evenzogoed een scharrelei, maar dan véél goedkoper.
Met dank aan Keuringsdienst van Waarde* eten we vanaf deze Pasen voornamelijk nog witte eieren.
-o-o-o-
* n.b.: Uitzending NPO3 van 18 april 2019
0419