Kroondomein.com

Het geeft te denken

Click op de foto voor het aangehaalde pofboekje

Als “De winkel van Jan Steen’, tenminste als de beroemde Jan ooit ook een variant op ‘Het huishouden van’ heeft geschilderd, typeer ik het winkeltje waar ik o zo vaak langs ben gelopen en gefietst. Nooit een reden gehad om erbinnen te stappen.

Totdat ik door één woord werd getriggerd en daar mijn aankoop deed. Het bleef niet bij die ene keer. Bij mijn tweede bezoek was het opnieuw stil in de winkel. Ik werd allerhartelijkst door de uitbater begroet. Zonder aanleiding omschreef hij de omstandigheden: “Nou meneer, u heeft geluk. De grote drukte is nét achter de rug.”

Mijn eerdere waarnemingen, in combinatie met zijn verklaring, gaven mij te denken.
De Haagse Kruidenier Van Nimwegen kwam terug in mijn herinnering. Eerder opgetekend in mijn kroondomein: als fragment in mijn kroonjuweeltje Claxonneren:

Naast de slagers-battle moest ik natuurlijk ook verhalen over onze kruidenier van Nimwegen. Deze klein grutter nam zijn wedloop met de curator wel heel letterlijk. Want, als mijn moeder een bus Vim kwam halen, moest dit uit het magazijn komen.

Eenmaal achter de toonbank verdwenen, holde de beste man zich dan de pleuris naar de andere hoek van de lange straat, om daar bij zijn concurrent à contant een bus Vim te kopen, om na 10 minuten zwaar hijgend mijn moeder dit schuurmiddel te overhandigen.

Zij had geen weet van zijn benarde, financiële positie en liet met een gerust hart haar boodschap in d’r pofboekje bijschrijven.  Dramatisch was het, toen Nimwegen na een spurt voor Douwe Egberts Rood, om de bijna vergeten pot Calvé pindakaas werd gevraagd.*

-o-o-o-

n.b.: Deze anekdote kent een anekdote 2.0, namelijk met het vergaren van illustraties Googelde ik ook onder trefwoord ‘pofboekje’
en dat gaf niet alleen één afbeelding, maar zelfs een met de naam Van Nimwegen. Zal hij, of zijn curator, nog f. 8,81 tegoed hebben? ?

*fragment uit Claxonneren:
https://kroondomein.com/claxonneren/

0722

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office