Kroondomein.com

Watjes

HUS

Met Pasen wordt er weer heel wat Matses bij het ontbijt gegeten. Een flinterdun, niet gerezen brood, wat er uit ziet als een erg grote cracker. Historisch gesproken eet het joodse volk dit bij het Paasontbijt, om daarmee het beëindigen van de joodse slavernij in Egypte te herdenken.

Hoewel ik respect heb voor deze traditie, komen er onwillekeurig beelden van mijn jongensjaren naar boven. Mijn Matse was toen zeekaak, een veel dikker, knoertharde scheepsbeschuit, wat je letterlijk voor centen bij bakkerij Hus haalde.Voor de jeugd de Febo van eind  jaren vijftig. Onze snack bestond toen uit niets meer dan zeekaak, koekkruimels en puddingstukjes. Met een Parijsebol als de Van Dobben kroket.

Ondanks dat zij in elke wijk van Den Haag minstens één vestiging hadden, was Hus overigens niet bepaald een kwaliteitsbakkerij. Zij waren goedkoop, zeker als je TipTop nam, hun gesneden, lang houdbaar verpakt witbrood. Iets wat wij thuis, waar wij dubbel hardgebakken melkplaat aten, klapkauwgom noemden. Hun moorkoppen daarentegen waren weer om te smullen. Als je tenminste niet de pech had, dat er weinig slagroom in zat. Dat gebeurde soms, doordat eigen vervoerspersoneel de moorkop via de onderkant wel eens leegzoog.

Maar goed, terug naar het paasontbijt. Door mijn herinnering aan de zeekaak, waar je tanden en kiezen echt op stuk  kon bijten, vind ik de Matse maar eigenlijk de zeekaak voor watjes.Zeekaak en Matse

0515

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office