Bobokont
Click op de foto: In Rotterdam stond mijn bolide klaar voor vertrek
Hoewel Lance Armstrong zijn zeven Tour de France overwinningen door dopinggebruik kwijt raakte, is hij toch een groot renner gebleven. Met de Lance Armstrong Foundation, van het bekende gele polsbandje, trekt hij nog steeds tegen die vreselijk slopende kankerziekte ten strijde. Hieruit is zelfs het Nederlandse initiatief van de Alpe d’HuZes ontstaan.
Veel sympathie verwierf hij bij de Tour de France in Rotterdam, toen hij de moeite nam om de kankerpatiënten in de Daniël den Hoedkliniek een hart onder de riem te steken. Een paar jaar geleden had ik beroepshalve met stichting Maarten Memorial Day te maken, die zich inzet om jaarlijks kankerpatiëntjes de dag van hun leven te geven, door met hen de mooiste, duurste, exclusiefste, oudste bolides vanuit Rotterdam naar het circuit van Zandvoort te rijden.
Op het circuit mochten zij de hele middag als bijrijder naar harte lust in alle race- en tourwagens over het circuit denderen. Omdat de regionale dagbladen er enigszins bij betrokken waren, werd ik als afgevaardigde uitgenodigd om deze Maarten Memorial Day mee te maken. Ik had er geen notie van wat mij die dag te wachten stond. Het overtrof meer dan mijn stoutste verwachtingen. In een gigantisch colonne vertrokken wij, ik als bijrijder in een kanariegele Lotus, vanaf De Kuip richting Zandvoort.
Alvorens de grote weg op te rijden, werd er een ommetje gemaakt om de Daniël den Hoed kliniek aan te doen. Met tranen in mijn ogen zag ik achtergebleven patiënten en verplegend personeel onze karavaan enthousiast toezwaaien. Hier voelde ik mij heel ongemakkelijk bij. Mijn bobokont nam immers een plaats in, waar een ongeneeslijk patiëntje had kunnen zitten.
De organisatie wilde absoluut niets weten van mijn schuldgevoel. “Zonder medewerking van sponsors valt deze dag niet te organiseren en dan is dit onze blijk van waardering.” Het zij zo, maar dat maakt van mij nog geen geboren bobo.
0805