Kroondomein.com

Slavernij is geen erfzonde

slavernij

Er mag absoluut geen misverstand over bestaan, dat slavernij één van de meest verschrikkelijke gebeurtenissen uit de menselijke geschiedenis is. In de 15e eeuw door de Portugezen opgang gekomen. Naast de Spanjaarden, Engelsen en Portugezen, bevoeren de Nederlanders de wereldzeeën en bezondigden zich ook aan de slavernij.

Ongelooflijk, maar in die tijd was slavernij legaal en totaal geaccepteerd. Met veel dank aan de evolutie, keerde de mensheid zich gaande de tijd tegen die slavernij. Gelukkig bestaat in de 21e eeuw geen slavernij meer binnen de Westerse wereld. Wel worden wij Nederlanders nog regelmatig met ons verleden als slavendrijvers geconfronteerd. Wordt er, volgens mij uit vergelding, nog steeds geroepen om een fikse schadevergoeding. En dat is nou precies wat mij veel te ver gaat.

Het is ten onrechte dat wij de slavernij van weleer als een soort erfzonde met ons mee moeten dragen. Laten wij nou eens heel eerlijk zijn. Oók in vroeger tijden had je noorden-, westen-, oosten-, en zuidenwind. Zowel in Europa als in de nieuwe wereld waren er voldoende bomen om schepen te bouwen. Dus hadden we destijds in Europa dezelfde kans om de wereld te verkennen, als de inwoners van toen nog de nieuwe wereld. Maar wíj deden het!

0405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office