Kroondomein.com

Het mag geen naam hebben

Spaarndam

Elke keer dat ik over A9 rijd denk ik er aan. Erger ik mij er zelfs aan: Zijkanaal C. Waarom moet dit water tussen het Noordzeekanaal en Spaarndam het zonder echte naam doen?  Hoe afgestompt moet je zijn om een water geen naam mee te geven?!

Oké, Noord-Holland kent heel wat water, maar dan nog….  Zijkanaal C stroomt nota bene naar een schilderachtig plaatsje uit het jaartal 1285(!). Wel effe ten tijde van Graaf Floris de Vijfde, ja zó oud. Spaardam is nota bene een van de eerste Nederlandse plaatsen met een beschermd dorpsgezicht. Meneer de afgestompte ambtenaar, een naamloos kanaal heeft Spaarndam niet aan u verdiend!

Eigenlijk denk ik dat de betreffende ambtenaar Jan Brinkers heet, die met een deel van zijn familie ontzettend overhoopligt. Juist die familieleden zijn de directe afstammelingen van Hansje Brinkers, de legendarische zoon van de sluiswachter, die een avond en nacht lang zijn vinger in de dijk stak, waarmee hij heel veel levens heeft gered.

Terecht is er ter nagedachtenis van Hansje een standbeeld in Spaarndam geplaatst. Het zou vanzelfsprekend zijn geweest als de betreffende ambtenaar, zonder bonje met zijn familie, Zijkanaal C het “Hansje Brinkerskanaal” had genoemd.

0310

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office