Kroondomein.com

Piepgarantie

borkop

Er komen steeds meer producten met “piepgarantie.” Wat inhoud dat de leverancier alleen iets aan een klacht doet als de consument begint te “piepen”. Zelf ondervond ik dat bij een bouwmarkt, waarvan ik de naam niet noem* omdat ze na “piepen” het prima hebben opgelost. Ik kocht bij hen een accuboormachine uit de aanbieding, met gratis een extra set boortjes. 

Eénmaal thuis bleek mij dat de boortjes er niet bijzaten; dus gebeld. “Waar heeft u de boormachine gepakt?,”was de verrassende vraag. “Gewoon, bij u uit de winkel,” wilde ik met een vreemd antwoord de idioterie van de filiaalhouder overtreffen. “Ja meneer, dat begrijp ik wel, maar waar uit de winkel?” “Jeetje, ja hoe moet ik dat omschrijven?” “Nou, heeft u de boormachine daar gepakt, waar ook de andere merken liggen, of van de pallet in het middenpad?” “Nee, niet uit het middenpad.” “Aha, dus bij alle andere merken boormachines”, klonk de man opgelucht, alsof hij hiermee een groot mysterie had opgelost.

Ja, en?,” probeerde ik hem in zijn redenering te volgen. “Nou kijk meneer, al onze speciale aanbiedingen hebben wij altijd op het middenpad staan. Waar u de boormachine heeft gepakt liggen niet de machines uit de aanbieding. U heeft ook niet de actieprijs van € 109,95, maar € 144,99 betaald”, meende de verkoper verhelderend te hebben gesproken, in het vertrouwen dat daar de klacht mee was opgelost. “Verrek ja, ik heb € 144,99 betaald”, las ik nu op mijn kassabon.

“En nu?,”  wilde ik toch wel het gesprek voortzetten. “Tja meneer, als u van onze aanbiedingen wilt profiteren, moet u natuurlijk wel naar onze aanbiedingenhoek, want Boschmachinedaar liggen de machines die er speciaal voor zijn ingekocht.” “Ik begrijp u niet echt, het gaat toch om de Bosch boormachine type HP126F3B?” “Klopt meneer, maar uit de normale partij”. “Nee klopt niet”,  sprak ik nu geërgerd. “We hebben het over dezelfde boormachine, alleen bevalt u de plek waar ik ‘m van heb weggehaald niet. Daarmee wilt u mij € 35,= meer laten betalen en een set extra boortjes door de neus boren.”

Bewust gebruikte ik doe-het-zelf jargon om de baas toch wat milder te stemmen. Idioot natuurlijk, maar het leek te helpen.“Nou ja, ik wil u wel van dienst zijn, komt u maar naar de winkel, dan krijgt u een extra set boortjes”. “En die € 35,=  dan?” “Ja, dat is moeilijk meneer, want de fabrikant betaalt met de aanbieding mee, alleen bij de partij van in het gangpad.”

“Ja nog effe, dan liggen de aanbiedingen van u op de WC, te koop tegen een schijtprijsje!” schoot ik nu uit mijn slof.Het bleef even stil, misschien om in stilte m’n grappige opmerking te verwerken. “Oké, meneer, als u naar ons toekomt, krijgt u ook die € 35,=  terug, vraagt u even naar  Hans.”  Waarmee de filiaalhouder echt de indruk wilde wekken dat de oplossing van mijn klacht wel heel bijzonder was.

Moraal van dit verhaal: “Laat het er met een klacht nooit bij zitten, maar klaag (“piep”, in jargon) en blijf klagen.” Vele jaren geleden kende men bij radio en tv al de juiste definitie van “piep.”  Zodra een synoniem van ‘niet goed’ werd gebruikt, werd volgens de fatsoensnormen van toen “de piep” gebruikt. Dus ja, piepgarantie staat voor niets meer dan kutgarantie.

///

“) In een later beschreven voorval noemde ik
de provider KPN ook met name. Om consequent
te blijven onthul ik hierbij: Praxis.

0413

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office