Kroondomein.com

Het kader sinds 1885

Mijn opa wist alles van bakfietsen, mijn vader alles van motorfietsen en voor mijn broer bestonden er geen geheimen over de (race)fietsen.  Alleen met het werkwoord ‘fietsen’ zou ik mijzelf ook in dit rijtje kunnen plaatsen. Desalniettemin wil ik mij technisch over een fiets uitlaten. Sparta heeft mij hiertoe uitgelokt, door hun elektrische fiets ‘de beste e-bike’ te noemen.

Het is niet te hopen dat deze reclameslogan door de consument serieus wordt genomen. Het kan namelijk niet waar zijn. Sinds 1885 tot aan de dag van vandaag is het belangrijkste onderdeel van de fiets, ‘het kader,’ ongewijzigd gebleven. Natuurlijk is, heel klantvriendelijk, destijds een speciaal frame voor de vrouwen ontwikkeld. Prima om er voornamelijk korte ritjes mee te rijden. Het voordeel voor vrouwen, om er ook in een rok, ‘netjes’ op te kunnen stappen, was het belangrijkste koopmotief.

In sportieve zin, zoals bij het vrouwen wielrennen, wordt er terecht op het ‘herenframe’ gereden. Wie bedenkt dan toch, dat de mannen op latere leeftijd, omwille van de opstap, ook beter op een damesfiets kunnen rijden? Plots dreigt dat, bij een e-bike, de standaard voor ‘mannen op leeftijd’ te worden. Daar draagt nu Sparta een belangrijk steentje aan bij, terwijl een ‘dameskader’ juist minder stabiel is. Vooral met hogere snelheid, waarmee nou eenmaal met een e-bike wordt gefietst, is de stabiliteit van een fiets erg belangrijk. Ikzelf, al een tijdje behorende bij die ‘latere leeftijd’ heb het uitgeprobeerd.

Ik was namelijk erg gecharmeerd van een e-bike, waarbij de accu in het damesframe was verwerkt. Direct na de proefrit vond ik de accu zichtbaar onder de bagagedrager totaal geen probleem meer. Dát liever dan het gevoel je fiets minder onder controle te hebben. Veiligheid boven alles.

En dat opstappen dan? Want, ook mijn lenigheid is in de loop der tijd behoorlijk achteruitgegaan. Het is heel simpel, door je fiets een beetje scheef te houden, stap je met alle gemak op. Dus kom op Sparta, prijs voor de mannen weer de herenfiets aan.

0220

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office