Kroondomein.com

Europese eerlijkheid

Rutger Castricum (PowNed) kwam met een heel rare onthulling:  De marktkoopman in Utrecht is per 1 januari 2024 zijn vergunning kwijt?!  PatsBoem!, weg baan, weg boterham. “Je redt je kont maar,” lijkt de opvatting van de Gemeente Utrecht* te zijn. Waarom dat? Nou gewoon: “Omdat het niet eerlijk is  tegenover alle marktkooplui in heel Europa, die misschien ook wel een standplaats op de Utrechtse markt willen hebben. Die kans gaan zij nu krijgen, door een vergunning voor de Utrechtse markt aan te vragen.”  En, heel humaan (pfff), mag de huidige kooplui natuurlijk ook meedingen naar een nieuwe vergunning.

Stel je voor, direct na de oliebollen is die prachtige kraam van die groenteman verdwenen . Misschien wel ingeruild voor een Hongaarse soepkraam, of voor een breinaalden-handelaar uit Bulgarije. Zij verdienen immers ook een eerlijke boterham. Zijn we nou knetter gek geworden?

Wij niet, maar in Brussel lijkt men ongeneeslijk. De Europese Unie heeft namelijk in een Wet bepaald, dat marktvergunningen niet zomaar meer afgegeven mogen worden. Langs de weg van Europese Aanbesteding kan in het vervolg op een marktkraam worden ingeschreven. Dat vinden zij eerlijker.

Is ‘eerlijker’ voor de Europese Unie een nieuwe maatstaaf? Dan staat ons nog wat te wachten. Hoe lang zal Brussel het nog eerlijk vinden dat binnen het Midden- en Kleinbedrijf er prachtige winkelpanden worden gehuurd. Terwijl bijvoorbeeld die winkelier in een achteraf straatje, met z’n onooglijke winkeltje ergens in Moldavië, droomt van een echte winkel in een mooie winkelstraat. Dat schreeuwt om Europese Aanbestedingen.

Van het één komt het ander. in Nederland zijn er namelijk ook veel mensen die een riante woning (kunnen) huren. Da’s toch niet eerlijk tegenover hun mede-Europeanen, die in een krot wonen? Oké, laat die Nederlanders tien jaar kunnen huren, maar dan is het toch echt tijd om een ander ergens uit Europa er van te laten genieten. Eerlijk is eerlijk. Die Europese Aanbesteding voor huurwoningen lijkt een kwestie van tijd te zijn.

Tenminste, als wij ons nog langer door de EU laten ringeloren.

 

-o-o-o-

*NB: Het geldt niet alleen voor Utrecht, maar voor alle Gemeenten in ons land.
Velen ontspringen echter de dans, doordat kortgeleden voor vele jaren nieuwe
vergunningen zijn verleend.

1023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office