Uit het lood
Vanuit mijn jeugd heb ik ‘iets’ met een wandelstok. Als kleuters verstopten wij die van opoe Kroon, op het moment dat zij aankondigde naar huis te willen. Dan was er nog de wandelstok van opaatje bellenpoets. Hij stalde ‘m in onze gang, om de koperen brievenbus, deurkruk en bel bij ons te poetsen. Als wij goed op zijn wandelstok hadden gepast, kregen we een King pepermuntje.
Mijn Opa Wanmaker steunde er niet op, maar gebruikte de wandelstok om een baksteen onder de wielen van zijn te verhuren bakfietsen te schuiven. Vele jaren later ben ik de sportversie van de wandelstok gaan gebruiken. Met deze wandelaar-GT liep ik voor een korte tijd Nordic Walking. Om al snel te ervaren dat ik evenzogoed los kon lopen.
Het fascineerde mij niet alleen, te zien dat in vrij korte tijd de wandelstok nagenoeg uit het straatbeeld was verdwenen, maar dat er een heel geavanceerd loopkarretje voor in de plaats was gekomen. Met deze hype in wandelvervoer sloeg mijn fantasie op hol, waarmee ik op een plausibele verklaring kwam, dat de rollator zo snel een grote vlucht nam. Zie hiervoor: https://kroondomein.com/hergebruik-bejaarden/
Overigens schreef ik dit verhaal zo’n twintig jaar geleden. Inmiddels ook binnen die doelgroep gekomen, zou ik het nu eerder seniorenvervoer hebben genoemd. Maar dit ter zijde.
Maar ook de tijd staat niet stil. De rollators, ook wel wankelwagentjes genoemd, zijn er nog steeds, maar lijken wel door de verdere technische ontwikkeling te worden ingehaald. Gedreven door ijdelheid, “wie wil er nu écht met zo’n karretje lopen?”, werd er een nieuw middel tegen het wankel lopen gevonden. Een voormalig automonteur begreep dat de rollatorloper in balans moest worden teruggebracht.
Getergd door zijn schoonmoeder, die vertikte om van de rollator gebruik te maken, flitste een idee zijn brein binnen. Want, op het moment dat hij de wielen van zijn auto met velgenlood aan het uitbalanceren was, bedacht hij dat dit lood evenzogoed achter de oren van zijn schoonmoeder kon worden geplaatst.
Het werd een doorslaand succes. De rollator werd op Marktplaats geparkeerd, maar is door het grote aanbod van zulke loopkarretjes nog steeds niet verkocht. Veel van de voormalige rollatorbezitters zijn niet meer in het straatbeeld te herkennen. Je moet wel héél goed kijken, wil je één of twee loodstukjes achter hun oren ontdekken.
Wat een uitgebalanceerde vinding!
0118