Kroondomein.com

Total Loss als nieuw

schade aan wrak

Waarmee Arie Ribbens met “bij Hoevelaken rechts af” jaren geleden een hit scoorde, ervaarde Truus in Alkmaar de variant: “”Bij de eerstvolgende auto rechtsaf.” Na haar avondje Yogaanse ademhalings- en lichaamsoefeningen liep zij richting auto, die aan de andere kant van de straat stond geparkeerd. Twee auto’s moest zij als voetganger eerst laten passeren. “Nou vooruit, laat dat 45 kilometerkarretje ook maar even voor gaan,” besloot zij uiterst ontspannen. En dat had ze beter niet kunnen doen.

Want, ondanks dat het in deze kaarsrechte straat niet mogelijkheid was om rechtsaf te slaan, liet de bestuurster van het snelheidsbeperkte vehikel zich dát recht niet ontnemen. Natuurlijk op volle toeren knalde “de 45” vol in de flank van mijn vrouw d’r o zo fraaie Honda Shuttle. Totaal verbouwereerd aanschouwde zij deze bizarre, éénzijdige aanrijding. Niet geheel ongeschonden werd de bestuurster met de ambulance afgevoerd, terwijl de politie zich met de administratieve nazorg bezighield.

Nooit zijn wij echt te weten gekomen, waarom de vrouw “bij de eerstvolgende auto rechts af” is gegaan, zodat wij ons verder alleen nog maar met de verzekeringsrompslomp bezighielden. Omdat de 16 jaar oude Honda het zeker nog waard was, dachten wij, lieten we de schade door de officiële dealer opnemen. “Reken maar op € 2.000, = waarmee de auto Total Loss wordt verklaard,” was de volgende klap die mijn vrouw over haar Honda uit 1991 had te verwerken. “U mag blij zijn met € 500, = plus het wrak”, voegde de schadehersteller er emotieloos aan toe.

Voor ons was het wel zeker, dat we met deze uitdeuker geen zaken zouden doen. Gek genoeg had hij die houding van ons niet door. Net voor dat we wegreden, snelde hij ons na om met z’n fotocamera de schade nog eens van alle kanten te digitaliseren. Wij kozen echter voor een mannetje binnen het alternatieve circuit. Al snel stond de Shuttle in een voor ons onbekende garage, in afwachting van de verzekeringsexpert.

Door hem direct maar te wijzen op wát voor een pracht car onze Honda Civic Shuttle nog was, hoopten we op een redelijke schadevergoeding. Meneer had het echter direct al over het wrak. M’n verontwaardigde reactie “Wat nou wrak, paardel…,” bleef gelukkig nog net achter m’n huig hangen. Daarentegen probeerde ik hem met stadhuiswoorden milder te stemmen: “Als u even die schade wegdenkt, dan staat u toch naar een gouden haan te kijken?!”  “Zeker, het is nog een knap karretje, maar ja het opknappen komt duurder uit dan de economische dagwaarde van die auto. Dat maakt ‘m  Total Loss.”

“Wat een onzin toch, voor ons….” De machthebbende verzekeringsexpert onderbrak m’n opkomende betoog: “U krijgt € 800,= uitbetaald en het wrak mag u houden.”  Toch lekker drie honderd euro, ruim zes meiertjes Bargoens geld, meer dan bij de dealer.

Maar nog steeds kan ik er chagrijnig van worden. “Hoezo, de verzekering dekt de schade?!” Zij dekken niks. Meneer de dealer, met zijn taxatie van € 2.000,=, heeft ongetwijfeld maar wat geroepen. Hij heeft geen belang bij het opknappen van een karretje van 16 jaar oud?!  “Pak de poen en koop op z’n minst een occasions bij ons,” leek meer zijn doelstelling te zijn.

Ze doen nota bene wel apentrots, dat een Honda meer dan 15 jaar mee kan gaan. Maar hebben dat liever niet. En die concurrentvrije schade-expert lijkt deze mening volledig te delen. Meneer de deukenkijker, waar gaat het nu eigenlijk om? Simpel toch: dat die mevrouw van die Honda, met schade buiten haar schuld, weer evenveel plezier haar wagen kan rijden. En daar dient u, met “de verzekering dekt de schade” simpelweg voor te zorgen.

Er valt mee te leven dat een Honda dealer geen trek heeft in het opknappen van een oude Honda. Maar u, als schade-expert komt toch vaak genoeg bij de garages van het alternatieve circuit, die tegen een veel lager bedrag schades herstellen.  Nou vriend van schade herstellend Nederland, dan is er toch bij zulk soort garages pas écht sprake van “het dekken van de schade.”

Tegen het uitgekeerde bedrag werd het wrak als nieuw opgeknapt, waarna mijn vrouw er nog jaren plezier van heeft gehad.

1207

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office