Kroondomein.com

Rijke stinkerds

grote verschillen

29 april 2014 was in het nieuws, dat tijdens de crisis de rijken in Nederland alleen maar rijker zijn geworden. Kapitaal wordt steeds minder belast, arbeid steeds meer. Daardoor wordt het rendement op kapitaal steeds hoger, en het rendement op arbeid steeds lager. Met als gevolg dat de verschillen tussen arm en rijk steeds groter worden. Nu al bezit 20% van de rijkste in Nederland ruim 80% van Neerlands totale vermogen. Wereldwijd is dat natuurlijk niet anders. Is dat niet een belangrijke reden voor het steeds groter wordend verzet en radicalisering?!

 

-o-o-o-

toevoeging:

Hoera!, de vermogensmessias is opgestaan. Hij komt uit Frankrijk en heet Thomas Piketty. Een revolutie is op komst en dat werd tijd ook. Deze heilige Thomas focust zijn verhaal, gebundeld in zijn bijbel ‘Capital’, op de van de duivel bezeten superrijken van over de hele wereld. Houden we het vergrootglas even op ons kleine landje, dan geldt hier dezelfde ongelijkheid. Niet wat de inkomensverschillen betreft, die moeten er omwille van de prestatieverschillen natuurlijk zijn. En die zijn er ook.

Heel anders is het met het vermogensbezit, wat ook nog eens van-vader-op-zoon (m/v) wordt opgebouwd. Lang nog geen 20% van de Nederlandse huishoudens hebben een gezamenlijk vermogen van 1200 miljard. Effe uitgeschreven: € 12.000.000.000 (?!), waarover zij -en dat is nóg erger- nauwelijks belasting betalen. Daarop behalen zij jaarlijks een rendement van gemiddeld 14%. Ook weer € 1,7 miljard per jaar, waarover natuurlijk ook weinig of geen belasting wordt betaald. En zo worden de rijken steeds rijker. Volgens meritocratische begrippen (ik heb dit ook op moeten zoeken), beheersen zij ook nog eens de totale macht in Nederland. Zij, in hun Old Boys Network met hun goed betaalde lobbyisten, houden het Haags Parlementaire Theater volledig in stand. En dat ‘Piketty’ we niet meer!

Piketty

n.b. Een paar jaar geleden schreef ik ook iets over dit onrecht. Zie:
https://kroondomein.com/we-zijn-uit-de-crisis-proost/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office