Kroondomein.com

Kleurrijk kinderfeest

Click op de foto voor de kleurrijke Pieten

Vandaag in het nieuws, dat de VARA 60 van haar leden is verloren, doordat op de cover van hun gids Sylvana Simons stond afgedrukt. Ik begrijp dat wel, want in mijn opvatting is zij de grote boosdoener achter de halve waarheden over zwarte Piet, discriminatie en de slavernij.

Het mag van mij, dat het uiterlijk van Zwarte Piet gaandeweg onder veranderingen onderhevig is. Of liever, dat Piet in het vervolg niet alleen meer zwart is. ‘Veeg Pieten’ als nieuw fenomeen, vind ik een prima uitleg, waardoor Zwarte Piet met zijn kruipen door de schoorsteen zwart is geworden. Maar laten de Pieten dan niet voornamelijk wit en herkenbaar zijn.

Dat bleek wel uit de intocht van Sinterklaas in Zaanstad. De meeste ‘Veeg Pieten’ waren direct herkenbaar, als Ome Joop, Neef Leo en Buurman Hans. Alleen Sinterklaas bleef te raden over. Ook de kindertjes langs de route waren, met alleen hun Pieten-muts’’ op, of hier en daar een zwart veegje, direct herkenbaar. En zó hoort het kinderfeest niet te zijn.

Sinterklaas behoort toch ook één grote verkleedpartij te zijn. Is alleen zwart maatschappelijk niet langer meer acceptabel?, Oké maak het dan, zoals ooit de eerste poging tot verandering was, de Pieten kleurrijk. Want met Sinterklaas moet er, omwille van de onherkenbaarheid, heel veel worden geschminkt.

1118

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office