Kroondomein.com

Herstelde schade aan een wrak

schade aan wrak

Als variant op de hit van Arie Ribbens, “bij Hoevelaken rechts af,”  gaf een TomTom kennelijk eens de instructie: “Bij de eerstvolgende auto rechts af”. En daar hield mijn vrouw forse schade aan over.

Na haar avondje Yogaanse ademhalings- en lichaamsoefeningen, om tot bewuste ontspanning te komen en daardoor de (geestelijke) gezondheid te bevorderen (aldus Mijnheer van Dale), liep zij terug richting auto, die aan de andere kant van de straat stond geparkeerd. Twee auto’s diende zij als voetganger te laten passeren. “Nou vooruit, laat dat 45 kilometerkarretje ook maar even gaan,” besloot zij uiterst ontspannen. En dat had ze beter niet kunnen doen….

Want, ondanks dat het in deze kaarsrechte straat niet mogelijk was om rechtsaf te slaan, liet de bestuurster van het snelheidsbeperkte vehikel zich dát recht niet ontnemen. Natuurlijk op volle toeren knalde de 45  vol in de flank van mijn vrouw haar o zo fraaie Honda Shuttle. Totaal verbouwereerd aanschouwde mijn eega deze bizarre éénzijdige aanrijding, wat zich recht tegenover haar afspeelde. Niet geheel ongeschonden werd de bestuurster met de ambulance afgevoerd, terwijl de politie met de nazorg bezig bleef.

Nooit zijn wij echt te weten gekomen waarom de vrouw, die TomTom instructie bij de eerstvolgende auto rechts af,”  heeft opgevolgd, zodat wij ons verder alleen nog maar met de verzekeringsrompslomp bezig hielden. Omdat wij dachten dat die 16 jaar oude Honda het zeker nog waard was, lieten wij de schade door de officiële dealer opnemen. “Reken maar op € 2.000,= 
waarmee de auto Total Loss wordt verklaard,” was de volgende klap die mijn vrouw over haar Honda uit 1991 had te verwerken. “U mag blij zijn met € 500,= plus het wrak”, voegde de schadehersteller er emotieloos aan toe. Voor ons was het wel zeker dat wij met deze uitdeuker geen zaken zouden gaan doen. Gek genoeg had hij die houding van ons niet door. Net voor dat wij wegreden, snelde hij ons na om met z’n fotocamera de schade nog eens van alle kanten te digitaliseren.

Wilden wij onze maatschappij niet opzadelen met nóg een autowrak, zochten wij het alternatieve circuit op, waar voor elke klus wel een mannetje valt te vinden. Al snel stond de Shuttle in een voor ons onbekende garage, in afwachting van de verzekeringsexpert. Door er maar vooral op gewezen te zijn, wat voor een pracht car die Honda Civic Shuttle nog was, werd de verzekeringsexpert kennelijk vrijgevig. Nee, niet dat écht de schade werd vergoed, maar meer door zijn royale gebaar. “U krijgt € 800,= uitbetaald en het wrak mag u houden.” “Wat nou wrak paardel…” bleef mijn verontwaardiging nog net achter m’n huig hangen. Omgezet naar een geciviliseerde tekst probeerde ik het toch maar even: “Als u even die schade wegdenkt, want die laten wij maken, dan staat u toch naar een gouden haan te kijken?!” “Zeker, het is nog een knap karretje, maar ja het opknappen komt duurder uit dan de economische dagwaarde van die auto. Hij is dus economisch Total Loss”. “Wat een onzin toch, voor ons….” De machthebbende verzekeringsexpert onderbrak mijn opkomende betoog, waarmee hij duidelijk te kennen gaf er mee klaar te zijn. Zijn “prettige dag verder”, kwam slechts heel in de verte bij mij binnen, overruled door mijn gedachte: “man, val dood!”

Nog steeds kan ik er chagrijnig om worden. “Hoezo, de verzekering dekt de schade?!” Zij dekken niks. Meneer de dealer, met zijn taxatie van € 2.000,=, heeft ongetwijfeld maar wat geroepen. Wat heeft hij toch voor belang bij het opknappen van een karretje van 16 jaar oud?! “Pak de poen en koop op z’n minst een occasion bij ons,” leek meer zijn doelstelling te zijn. Ze doen wel zo apetrots, dat een Honda meer dan 15 jaar mee kan gaan, maar ze hebben het liever niet. En die concurrentvrije schade-expert lijkt deze mening volledig te delen.

Meneer de deukenkijker, waar gaat het nu eigenlijk om? Simpel, dat die mevrouw van die Honda met weer evenveel plezier haar wagen kan rijden als voor de, buiten haar schuld ontstane schade. En daar dient u, met “de verzekering dekt de schade,” heel simpel voor te zorgen. Heel begrijpelijk dat deze klus dan niet door die Honda dealer wordt uitgevoerd. Maar u, als schade-expert komt toch in heel wat garages… Dan zijn er ongetwijfeld binnen dát bestand garages te vinden, die tegen een veel milder bedrag de schade herstellen. Kijk, vriend van schadeherstellend Nederland, dan is er ècht sprake van “het dekken van de schade”. Maar goed, in gedachte heb ik u al dood laten vallen, dus mag ik van die kant niets meer verwachten, dan een uitkering van
€ 800,= plus het wrak.

Binnen het alternatieve circuit, via dát mannetje dus, was er wel begrip voor het feit dat het ons niet om het verzekeringsgeld ging, maar dat wij de Honda Civic Shuttle in oude eer hersteld wilden hebben. Binnen vier dagen had mijn vrouw haar auto terug, prachtig hersteld. Niets herinnerde meer aan het moment dat zo’n snelheidsgelimiteerd eenpersoonskarretje er vol was in gereden.

“Met deze gouden haan kan minstens nog vijf jaar mee”, kreeg mijn vrouw de sleuteltjes overhandigd. Het alternatieve circuit dekt volledig de schade.

1207

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office