Kroondomein.com

Handjes!

Het is altijd aardig om  te weten te komen waar een spreuk of gezegde vandaan komt. Veel komt er uit de Bijbel, maar ook kennen we het uit de zeevaart, zoals “De spuigaten uitlopen.” De verklarende tekst hiervoor is: “Spuigaten zijn openingen in het scheepsboord vlak boven het dek, waardoor het water van overslaande golven in de zee wegloopt.”  Bovenstaande afbeelding staat ook voor de gezegden: “Het roer om, Op de valreep en schot voor de boeg.”

Zelf ben ik ook mede-eigenaar van een gezegde geworden, ontstaan tijdens onze lunch bij het Rotterdamsch Nieuwsblad. Die voedertijd gebruikten mijn collega’s en ik om te klaverjassen. Natuurlijk op z’n Rotterdams. Wilde het gebeuren dat de tegenpartij ten onrechte een slag wilde pakken, bluften we hen steevast af met: “handjes!”

Handjes, verkorte versie van ‘handen afblijven’  is daarna voor ons een gevleugeld woord geworden. Elke keer als een handeling niet naar wens wordt uitgevoerd, wordt daar verbaal op gereageerd met “handjes!” In de loop der tijd is dit in veel bredere kring een vaste gezegde geworden.

0823

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office