Kroondomein.com

Geen Couscous alsjeblieft

Couscous

Naar ik meen heb ik het nooit aan de digitale snelweg toevertrouwd, het moment dat ik, na het overlijden van mijn Truus, ongewild Hoofd Huishouding werd. Alsnog schrijf ik het neer. Haar ziekbed was plots zo snel afgelopen, dat we samen nooit verder zijn gekomen dan het vouwen van ondergoed en hand- en theedoeken. Kortom, alles wat in de linnenkast thuishoort. Ik had geen idee wat ik verder in die kast mocht terugvinden, dat moest later komen.

Oké, ik wist de stofzuiger te hanteren en afstoffen was ook een makkie. Maar hoe werkt de wasautomaat, droger, en vaatwasser? Ik had werkelijk geen idee. Van allerlei huishoudelijke taken had ik werkelijk geen kaas gegeten. Achter de kookpot had ik nooit gestaan, niet anders dan in de laatste fase met Truus om broccolisoep voor haar te maken. Tja, wij hadden nou eenmaal een traditioneel huwelijk, waarbij de keuken voor mij verboden gebied was. Hoewel, ik had wel dispensatie bedongen om bij de koelkast en Beertender te kunnen komen.

Dus, wat te doen? Nou ja, vindingrijk was ik wel. Dat bracht mij ertoe om een advertentie op Marktplaats te zetten: “Hulp in de huishouding gezocht, voor een ochtend per week, waarvan ik als meewerkend voorman de kneepjes van het vak wil leren.” Binnen de korst mogelijke keren kreeg ik vier telefoontjes. Tot sollicitatiegesprekken kwam het echter niet, want aan hun tongval hoorde ik dat de dames geen boerenkool met worst konden maken en Couscous was nou niet bepaald mijn favoriete eten. Oef, daarover kan ik Sylvana Simons wel eens op mijn dak krijgen. Ongetwijfeld vindt zij dat ik discrimineer. Nou, dat vind ik niet.

Ik verwijderde mijn advertentie van Marktplaats en zocht binnen eigen, digitale gelederen. Bingo, ‘zij’ zal mij vast wel willen helpen. Het was heel snel beklonken. Les 1 was opnieuw de linnenkast, waarin ik zo mooi de hand- en theedoeken had gevouwen. Pats!, de hele linnenkast lag over de twee bedden verspreid. “Ja, je moet toch weten wat je allemaal in huis hebt?,” kreeg ik als verklaring voor deze meedogenloze actie.

Les 2 ging voornamelijk over allerlei flessen, tubes en pakken die allemaal met ‘House Cleaning’ hadden te maken. Wat gebruik je voor wat en wanneer. In de daaropvolgende lessen kwamen alle verdere huishoudelijke taken aan de orde en ik durf te beweren dat ik best een gretige leerling was. Daarvoor had ik het motto dat: “De wijze waarop mijn Truus het huishouden draaiende heeft gehouden, heeft mede de aangename sfeer in ons Kroondomein gebracht. Het zal toch niet gebeuren dat ik binnen korte tijd er een sfeer verknallende troep van zou maken?!”

Mijn opleiding heeft totaal bijna een half jaar geduurd, waarbij de laatste lessen voornamelijk aan het koken werd besteed. De mooiste ballen gehakt leerde ik maken, roerbakken, groenten en aardappels koken. Ik leerde het, maar bleef de vrouwelijke vaardigheden missen. Nooit heb ik het leuk gevonden, toch zal huishoudschool-technisch gesproken mijn cijfer voor koken rond de 5+ zijn gekomen, maar ik at voor een acht.

Ook hield ik mij aan de les, dat ik altijd voor mijzelf moest dekken. Dat ik netjes aan tafel moest eten. Ik heb dat 15 maanden volgehouden. Voelde mij in het huishouden een hele vent. Misschien deed ik mijn Truus wel te veel na, want ook ik kreeg kanker, wat mij zes maanden uit de keuken heeft gehouden. En nu, ruim drie jaar verder kook ik niet meer. Heb ik de weg naar de Keurslager gevonden. Van hem krijg ik nu de lekkerste maaltijden met verse groeten voorgeschoteld en dat bevalt mij prima.

Uhhh, met m’n bord op schoot voor de TV.

-o-o-o-

 

N.B. Bij de opkomst van maaltijdenservice Uitgekookt
         heb ik mij direct bij hen aangesloten. Altijd smullen.

0716

Een gedachte over “Geen Couscous alsjeblieft

  1. Gerrit Veltman

    Zo dat is een hele weg. Die van mij is nog steeds zelf koken en dat lukt ook nog. Kost wat tijd maar ja dat heb ik toch wel. De tuin is voor de tuinman. En het Huish voor de wekelijkse hulp 3uur 1 1/2 moeder met dochter een super team. Heerlijk verlost mij van veel zorgen. Daarnaast ben ik inval chauffeur en dat maakt de 24 u weer rond. Dus ik red me. Maar een lieve arm mis ik. Kop op dus.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office