Kroondomein.com

Don Vlaar

Bisdom RoermondClick op de foto en lees dat ik uit dit Bisdom de mooiste woorden ontving

Tijdens mijn Limburgse dagen heb ik natuurlijk ook de Sint Christoffel kathedraal van het Bisdom Roermond aangedaan. Niet omdat ik kerks ben, maar wel omdat ik heel erg in kerken ben geïnteresseerd. Ik wijd dat aan mijn jarenlange verbondenheid met de regionale dagbladen. Een krant met haar lezers, vertoont namelijk veel overeenkomsten met de kerk en haar gemeenschap. Er kan dan ook geen kerkdeur open staan, of ik ben al binnen.

Ik was niet alleen onder de indruk van deze imposante kathedraal, maar had ook nog eens het genoegen om leuke wetenswaardigheden van een kerkmeneer aangereikt te krijgen. De man wist zoveel te vertellen, dat ik hem niet anders dan autoriteit kon toedichten. Toen zijn toelichting in afrondende fase verkeerde, wilde ik zijn mening als vertegenwoordiger van een concurrerend bisdom van Haarlem, wel eens weten over de oranjekwestie “Viva Hollandia “, van Pastoor Vlaar uit Obdam.

Zijn reactie kwam meesmuilend: “Bisschop Punt van Bisdom Haarlem heeft met zijn herderlijke brief wel heel erg spastisch gereageerd. Het is nogal wat om de term profaan in één adem te noemen met een pastoor die wekelijks een volle kerk heeft voor de viering van eucharistie, terwijl er juist een leegloop van de kerk is. En dan nog eens Priester Paul twee maanden schorsen?! Weet u, ooit was er een cabaretier die de kerk graag op de hak nam. Fons Jansen, ik vergeet nooit zijn uitspraak: Ik heb niets tegen God, maar wel tegen zijn grondpersoneel. Begrijpt u?”  Ik begreep het. Ook dat het Bisdom Roermond (hopelijk) heel anders zou hebben gereageerd.

Nadat “Roermond” Pastoor Vlaar in relatie bracht met Fons Jansen, schoot mij een Italiaanse Vlaar uit de jaren zestig te binnen, dorpspastoor Don Camillo, geweldig vertolkt door Fernandel. Dé Don Vlaar dus. Of dichter bij huis: Pastoor Jacob, van Robert Long, die van kerkbezoek één groot feest wist te maken. Weliswaar te extreem, maar natuurlijk satirisch bedoeld.

Kom op Bisschop Punt, maak een profaan gebaar en hef de schorsing op, dan wordt het weer leuk in de kerk. In ieder geval in die van Obdam.

0710

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office