Kroondomein.com

Dertig, stop!

Koga Miyata

Eens per jaar laat ik op zo’n NS-adres mijn fiets een beurt geven, inclusief het bijstellen van de derailleur. Dit keer was de fietsenmaker mij niet bekend, maar hij garandeerde dat ik mijn Koga Miyata op en top terug zou krijgen. Een belofte die, zoals de vertrektijden van de NS, niet helemaal werd nagekomen.

Tien meter van de werkplaats trapte mijn versnelling meedogenloos door. Dus, linea recta terug. “…., maar dan probeer je de versnellingen toch uit?!,” vroeg ik verwonderd op het moment dat ik ook mijn beldop miste.” “Hééé en mijn bel is ook nog kapot?!”  Tijdens de wel/niet conversatie dat die bel al kapot was, kwam er een jonge bink bij staan, die mij de indruk gaf het hier voor ’t zeggen te hebben.

“Pak nou maar effe een andere bel. Ik doe hier niet zo moeilijk over,” bevestigde hij zijn veronderstelde reputatie. De fietsenmaker begreep dat hij nu beter afzijdig kon blijven en hing een volgend karretje in de reparatiestelling. Niet nadat hij een barrel van een andere bel op het stuur vastzette. De baas zelf richtte een lampje op het crankstel, de ketting, tandwielen en doorzag het probleem. “Dat hele zaakje moet worden vervangen, meneer.” “Oké, maar toch raar dat ik hier wegfietsend achter moest komen, terwijl alles voor twee joeten was nagekeken.” “Alles liep goed!”, kwam er uit de werkplaats. Tja, m’n Koga, in opgehangen pose, wilde zich toen wel van z’n beste kant laten zien, snakkend naar de kont van zijn baas.

“Bepaalde verzetten (waarmee tandwielen werden bedoeld) gebruikt u toch niet hè meneer?” “Nou ja, hier in de duinen…” “Tja, maar hoe vaak komt u daar nou?” Het diepte-interview verliep niet naar mijn zin. Het lijkt erop dat het herstellen anders gaat verlopen, dan waarop mijn Koga Miyata Advance qua reputatie recht op zou hebben. “Vraag het anders even bij je dealer, dan zet ik het hier er wel op, dat scheelt je toch ook weer een aantal tientjes?!”

Mijn Koga Miyata, ook al had zijn wiegje in Heerenveen gestaan, zijn naam het samentrekken is van Ko (Marion Kowallik) en Ga (oprichter Andries Gaastra, met Marion getrouwd en de Japanse framebouwer Miyata), is een klasse fiets waar ik geen enkele concessie voor wil doen. Dus op naar de dealer.

Ook de Koga-specialist zag heel snel waar het probleem lag. Het aan elkaar vastzittend crankstel, inclusief tandwielen voor en achter, moet met de ketting worden vervangen. Met de prettige bijkomstigheid dat er een volgend keer per tandwiel kan worden vervangen. “Maar jawat gaat dat kosten?” Al rekenend liep hij met mij terug de zaak in: “30, 45, 60, 95, 130, uhh 170.”

Pfff, dat heb ik dan weer, kennelijk had ik direct STOP moeten zeggen en had ik voor €30,= klaar geweest. Eerlijk is eerlijk, hij had mij tussen de getallen door alle tijd tot ‘stop’ zeggen gegeven. Nu stond de teller op € 170,= en bellen zij als het de € 180,= te boven zal gaan.

Nou ja, pech. Van de andere kant, mijn Koga Miyata is inmiddels precies zeven jaar oud, rijd ik er in eigen omgeving richting stad, bos, strand en duinen erg veel op weg. Veel momenten dat ik mijn auto heb laten staan. Wat kost die reparatie ook al weer? Nou gewoon, drie tanken benzine.

0515

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office