Kroondomein.com

De ouwe

ZeeBob jenever

Zonder dit te weten kopieerde mijn vader jaren zeventig een truc van de Duitse kroegbaas Franz Kugler, toen rond 1920 in de omgeving van München fietsen in het weekend steeds populairder werd.

Kugler’s uitspanning lag direct aan een fietspad door de bossen. Zo kon het gebeuren dat hoogzomer, tijdens een zonnig weekend, duizenden fietsers zich op zijn terras kwamen laven. Natuurlijk met bier. Het gerstenat viel niet aan te slepen. Wie van het bedienend personeel dacht dat daardoor de pomp droog zou komen te vallen, had buiten de waard gerekend. 

Der Franz had tijdig in de gaten dat zijn biervoorraad moest worden aangevuld, een slecht moment omdat de brouwerij het weekend gesloten was. Dan maar sjoemelen. Maar was wel slim genoeg om te bedenken dat met aanlengen van het bier, hij snel bij de bierdrinkers pur sang door de mand zou vallen.

Daarom mixte hij zijn pinten met vruchtensap en kwam daar zelfs ruiterlijk voor uit. Nou ja ruiterlijk, hij deed wel voorkomen alsof dit speciaal biertje voor de fietsers was gebrouwen. Het kwam als Radler op de kaart te staan.

Zo’n halve eeuw later pleegde mijn vader, als hôtelier aan de Scheveningse boulevard, een vergelijkbaar truc. Zijn hotel werd hoofdzakelijk door Duitsers bevolkt. Vakantiegangers die zich voornamelijk aan bier en schnaps tegoed deden. Ze bleken dol op de oude jenever te zijn, precies de borrel waar het minst van was ingekocht.

Maar, net als Franz Kugler ging mijn vader geen nee verkopen en kwam zo tot zijn bedrog. Het optische verschil tussen jonge (transparant) jenever en Oude (gelige) Klare moest worden geëlimineerd. Zo ontstond Bobby’s mix, door een scheutje (verkleurende) citroenjenever aan één jonge borrel toe te voegen. Meer dan ooit, was zijn Oude Klare niet aan te slepen. Geen punt, citroenjenever zat.

Was ik in die tijd maar in marketing en reclame gediplomeerd, dan hadden we ongetwijfeld in Hotel Zeekant professioneel de extra oude ZeeBob geïntroduceerd.
Wie weet was mijn familie, door de populariteit van die borrel, dan naar Schiedam verhuisd.


n.b
. Lees ook het eerder opgetekende verhaal van
Hotel Zeekant: https://kroondomein.com/wapenembargo/

1014

2 gedachten over “De ouwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office