Kroondomein.com

De Drive & Duty Shop

Drive & Duty

Dries van Gils, de amateur-filosoof van Ruilerf* numero 188, heeft als hotemetoot van het Ministerie van Financiën, al heel wat erfgenoten met hun belastingproblemen geholpen. En dat weer in ruil voor onder meer het winter klaarmaken van zijn tuin en een grote onderhoudsbeurt aan zijn Honda Shuttle.

“Wat jammer nou toch, dat de vervangen onderdelen wel cash moesten worden afgerekend. Daar moet toch ook eens iets voor worden bedacht”, filosofeerde de ruilhandelvriendelijke ambtenaar, waarbij hij met opkomende gedachten zijn notitieboekje vol krabbelde. En dan is er die ochtend, dat de oplossing zomaar z’n brievenbus wordt binnen geschoven. Tussen het grote pakket folders, sprong de schreeuwende tekst van de TelecomShop, “een gratis mobiele telefoon bij een abonnement”, het meest in ’t oog. “Gratis bij een abonnement…” las Dries de tekst zachtjes voor zich uit. “Cadeau, als je met dat zelfde presentje jezelf stelselmatig op kosten wilt jagen…,” analyseerde hij mompelend dit spectaculaire aanbod. “Maar dat is het!! Niets is zo populair als het gebruik van de mobiele telefoon. Achter die filosofie moet nog meer handel zitten”.

Vol van die constatering heeft Van Gils toen weken achtereen met de grootste benzinemaatschappijen rond de tafel gezeten, alvorens er een groen licht kwam, om zijn geesteskind daadwerkelijk tot uitvoer te brengen. Overigens wel onder de voorwaarde dat het belastingtechnisch gezien haalbaar moest zijn. In het vertrouwen dat die laatste hindernis ook genomen zou worden, ging hij in de slag met Neerlands grootste makelaars, om zo in alle stadscentra van de grotere plaatsen kleine winkelpandjes te huren. Waar geen shopruimte beschikbaar was, week hij uit naar de eerste etage, om toch altijd hartje stad aanwezig te zijn. Ook weer na lang onderhandelen, stelde Van Gils binnen de Europese auto-industrie een megaorder in het vooruitzicht, waarna het op een afrondend gesprek met het Ministerie van Financiën aan kwam. Daarin was zijn timing voortreffelijk. Want, juist toen het rapport over de bouwfraude openbaar was gemaakt, waaruit bleek dat er vele miljoenen Euro’s belastinggeld te véél aan uitbreiding van het wegennet was betaald, wist niemand meer een speld te krijgen tussen het betoog van Dries, om als Staat genoegen te nemen met een aanzienlijk lagere opbrengst van de benzineaccijnzen.

Vanaf morgen is het zover….
Dan openen de eerste 200 Drive & Duty Shops hun winkeldeur. Hier kunnen alle Nederlanders van 21 jaar en ouder, in het bezit van een geldig rijbewijs, een overeenkomst tekenen, waarmee zij gratis een auto in bruikleen krijgen. Geen cent betalen ze voor de aanschaf of onderhoud van deze geleende wagen. De nieuw ontwikkelde auto, met D&D als merknaam is, van boodschappenwagen tot royale middenklasser, in 3 types leverbaar. Met de middenklasser, D&D24, totaal 24.000 kilometer en met het duurste type, de D&D40, legt men zich voor zeker 40.000 kilometer per jaar vast. De speciale benzine van Duty Petrol (DP) is blauw gekleurd en kost € 5,= per liter. Want dat is het slimmigheidje van Dries van Gils. Door het voorgeschreven aantal kilometers te moeten afleggen, waarvoor de duurdere benzine moet worden getankt, wordt er indirect toch autolease-kosten in rekening gebracht.

Vanaf dag één wordt er, eerst voornamelijk door de niet-autobezitters, een run op de Drive & Duty Shops verwacht. Waarna van lieverlee ook de autobezitters op een D&D zullen overstappen. Zeker als Drive & Duty met een grootscheepse inruilactie van start gaat. Ook hiervoor heeft Dries van Gils een plan de campagne ontwikkeld. Alle ingeruilde auto’s zullen hun weg naar het buitenland vinden, waarvoor al heel wat armere landen zich hebben aangemeld. De beter gesitueerde landen komen voor het bestand nieuwe, niet meer in Nederland af te zetten, auto’s in aanmerking. Autodealers sluiten hun showroom en melden zich aan als D&D Servicepunt, waar onderhoud en reparatie plaats vindt. De nieuwe D&D rijders lossen massaal in één keer hun autofinanciering en PéElletje af, waardoor consumerend Nederland ineens maandelijks veel meer heeft te besteden, wat dan weer de gehele economie ten goede komt. De veel geplaagde NS put uit de komst van de D&D het voordeel, dat niemand het ooit nog belangrijk vindt of zij wel dan niet op tijd rijden. Stroomstoring levert Nederland geen mobiliteitsproblemen meer op, waardoor ‘t crisiscentrum in Utrecht kan worden opgeheven.

Het valt te verwachten dat het Drive & Duty project in het buitenland snel navolging krijgt. Hierop vooruitlopend zijn er met de benzinemaatschappijen, van de ons omringende landen, al contracten gesloten. Daardoor is het mogelijk om vanaf morgen ook al Duty Petrol (DP) in het buitenland te tanken. Heel belangrijk, want zo is voorkomen dat de voorgeschreven kilometers alléén in Nederland gereden moeten worden. Dit ter voorkoming van extra fileleed, waar natuurlijk ook aan is gedacht. Sowieso zal zeker de Randstad niet verder dichtslibben. Er moeten immers kilometers worden gemaakt en daarvoor trek je dan veel verder het land in. Onder het motto: “Moet je deze maand nog kilometers op het gaspedaal trappen, laat dan ook eens een bejaarde bij je instappen”, is door de bejaardencentra van Nederland een actie gestart, om plezierritjes bij elkaar te bedelen. Van de bouwfraudeurs mag als een soort taakstraf worden verwacht, dat zij de te veel ontvangen gelden alsnog gebruiken om ons wegennet verder te verbeteren.

Zo’n zestig jaar nadat de eerste ideeën, weliswaar in een verkeerd brein, over een volkswagen post hadden gevat, heeft amateur-filosoof Dries van Gils met de D&D dit idee echt gestalte kunnen geven, waarmee wij Hollanders nogmaals een keertje van Duitsland hebben gewonnen.


*zie het eerder gepubliceerde Kroonjuweeltje: Ruilerf
1202

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office