Kroondomein.com

Antennepiraat Van de Rem

REM antennesClick op de foto voor het testbeeld van TV Noordzee

De komst van het REM eiland en TV Noordzee was voor mijn broer het moment om op eigen benen te gaan staan. Niet langer wilde hij bij mijn vader in de motorzaak werken. Nee, hij wilde samen met vriend Rudy een eigen onderneming starten. Hun firma zou “Van de Rem” heten, waarvoor zij een mooi VdR logo hadden ontworpen.

Het bedrijf was gespecialiseerd in het plaatsen van dakantennes om de TV piraat Noordzee van het REM-eiland te kunnen ontvangen. Beide directeuren van VdR hadden een vernuftig acquisitiemodel ontworpen, waarbij de acquisitie, executie, facturering en innen in één onverstoorbare lijn werd uitgevoerd. Eenvoudig gezegd: “aanbellen, antenne verkopen, plaatsen en de poen pakken.” Hiervoor hadden zij, als een mobiele werkplaats, een oud Volkswagen busje op de kop getikt. Straat voor straat struinden zij heel Den Haag af.

Nadat ze ergens parkeerden, liepen ze eerst de hele straat door, keken alleen maar omhoog en noteerden elke TV mast, waaraan nog geen speciale ‘piratenantenne’ was geplaatst. Daarna volgde de acquisitie: “Goede morgen mevrouw, wij zijn in uw straat REM-antennes aan het plaatsen en nu zagen wij dat u die antenne nog niet heeft. Kijkt u nooit naar TV Noordzee?” Steevast werd er geantwoord, dat er soms naar een sneeuwend beeld werd gekeken, het bij mist wel goed was te ontvangen en dat de man des huizes binnenkort wel het dak op zal gaan.

“Maar mevrouw, wij zijn hier nou toch, u hoeft daardoor geen voorrijkosten te betalen en de REM-antenne kost u maar 25 gulden inclusief plaatsen.” “Tja…?!” “Mevrouwtje over een uur kijkt u naar TV Noordzee, kunt u nog net een aflevering van ‘Mr. Ed het sprekende paard’ zien, voerde het Tedje-en-van-Es-duo hun verkoopdruk dan op. Vaak met succes.

Met een paar REM-antennes, wat antennedraad en gereedschap gingen ze dan het dak op. Daar, waar een buurman al een REM-antenne had, werd er zoveel mogelijk televisies van “net geworven klanten’ aan gekoppeld. Daarmee hadden zij dus eigenlijk de voorloper van de CAI, Centrale Antenne Inrichting, bedacht. Tegelijk voor VdR een goeie bezuinigingsmaatregel, om zo ‘de goedkoopste in de markt’ te zijn én te kunnen blijven.

Zou Google Earth in die tijd al hebben bestaan, zou je een pracht View hebben gehad, op het spinnenweb aan antennedraden over de Haagse daken heen.

De tijd om er rijk van te worden hebben de ‘antennepioniers’ niet gekregen. Na een jaar werd met marinehelikopters de Politie en PTT-specialisten spectaculair op het REM-eiland gedropt, om de TV zender voor goed uit de lucht te halen.

Inmiddels ruim vijftig jaar geleden de ondergang van TV-piraat Noordzee én Antenne-piraat VdR, maar met de opkomst van de TROS.

0914

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office