Kroondomein.com

Omtrekkende beweging

Alle richtingen

Als dienstplichtig soldaat der eerste klasse, diende ik voor mijn nummer bij de Inspectie der Infanterie in mijn woonplaats Den Haag. Ik had er altijd gein in om dagelijks met mijn oude VW-Kever, net geen brilletje, de kazernepoort en de hoogste officieren op de fiets te passeren.

Eenmaal op kantoor had ik, als medewerker van het geclassificeerde secretarie, met voornamelijk balende officieren te maken, die met een te hoog geclassificeerde ABOHZIS* bij de troepen waren weggehaald, om op kantoor hun dagen te slijten. Omdat ik als dienstplichtige ook hevig baalde, hadden zij in mij min of meer een maatje gevonden. De meest vertrouwelijke, persoonlijke en intieme verhalen werden mij toevertrouwd. Het heel bijzondere verhaal wat ik over de vrouw van een generaal hoorde, zal dan ook wel uit die hoek gekomen zijn. Hoewel ik haar helaas nooit heb gezien, zal zij wel het domste blondje van de jaren zestig zijn geweest. Zij was tot het volgende in staat:

Als zij met de auto bijvoorbeeld vanuit Eindhoven naar Amsterdam moest liet zij door haar man, meneer de generaal, op een briefje schrijven welke richting zij aan moest houden. Dus: Eindhoven, Den-Bosch, Utrecht, Amsterdam. Haar spiekbriefje kwam op de passagiersstoel te liggen. Zonder het gemak van Tom Tom, maar met spiekbriefje, ging zij dan op weg. Eerst naar Den Bosch. Daar aangekomen volgde zij dan de borden richting centrum, om vanuit hartje stad de borden Utrecht op te pikken. In Utrecht door naar het centrum, om daar door de ANWB borden naar Amsterdam doorverwezen te worden. Eenmaal op de Dam zocht zij verder naar haar plaats van bestemming.

“De omtrekkende bewegingen,” als bevel in het leger, was haar niet vreemd. Misschien zelfs door haar bedacht.

0710

 

* ABOHZIS was de gezondheidsclassificatie voor militairen, tijdens een eerste keuring binnen een schaal van 1 t/m 5 bepaald.
Elke letter stond voor een lichaamsonderdeel, waarbij de S voor Stabiliteit. 1 betekende niks aan de hand; 5 was ‘slecht’.
Als er op één van de onderdelen een 5 werd gescoord dan was de dienstplichtige ongeschikt voor dienst en een beroeps kreeg een aangepast baantje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office