Kroondomein.com

Gelukkig won mijn betere ik

gelduitgifte

Direct voor mij stond een Surinaamse vrouw van rond de veertig jaar bij de betaalautomaat van de ABNAMRO in het Winkelcentrum Boven het IJ, met haar kindertjes om haar heen d’r  geld te pinnen. Het was eind mei, dus kon ze ook haar vakantiegeld opnemen. “Nee, nee, ik moet op ander bedrag drukken,” corrigeerde zij haar oudste zoontje die gewoontegetrouw vijftig euro wilde aandrukken. Zij koos voor het maximale: vijfhonderd euro.

Terwijl hun moeder nerveus op klepje open stond te wachten, begonnen de koters wat te jengelen. De geldklep bleek echter hermetisch gesloten. “Kom, schiet op,” trok ze de oudste mee het bankgebouw binnen. Ik was niet echt onder de indruk dat haar het geld niet werd gegeven. Maar, op het moment dat ik bedacht dat het wel ‘saldo tekort’ zou zijn, ging de klep alsnog open en lagen er tien biljetten van € 50,= voor het grijpen.

Eventjes leek het er op dat ‘mijn kwade Ik’ de boventoon zou voeren: “Kom op, pak aan. Niemand die je ziet.” En ja, één momentje was die vijfhonderd euro van mij. “Snel, snel, verdwijn nu tussen het winkelende publiek,” meende ik te worden aangemoedigd. “Nee!” Ik wist de verleiding te weerstaan.

Binnen bij de bank stond de vrouw bij de servicebalie haar verhaal te doen. “Ik heb op ander bedrag gedrukt, toen € 500,= en Oké. Ik heb het écht goed gedaan meneer.” “Dat heeft u zeker,” kwam ik tussenbeide. “Hier alsjeblieft, de geldklep ging open toen je wegliep.”

De Hug die volgde maakte letterlijk op mij een verpletterende indruk. Ze wist niet hoe ze mij moest bedanken. “Laat nou maar, Ikzelf zou ook blij zijn met een eerlijke vinder,” waarna ik mij bescheiden terugtrok.

0417

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office