Kroondomein.com

Commandeer je hondje

bepakt

Als Dienstplichtig soldaat, nog in de oliebolfase,* lag ik rond 23:00 uur nog maar net in bed toen er “alarm, alarm, alarm” door de gangen schalden. Als soldaat was je dan verplicht binnen enkele minuten met complete bepakking, waarvoor je je halve kast moest leegtrekken, op het exercitieterrein in de houding moest staan. In afwachting van wat er dan allemaal kon gaan gebeuren. “Wat doe je nou, Kroon?!”, riepen mijn maten mij nog na.

Slechts met een leeg pukkeltje op mijn rug stond ik aangetreden, zodanig strategisch binnen het peloton opgesteld, dat mijn povere uitrusting niet opviel. “Voorwaarts arrss!” werd het dienstplichtig leger op een oncomfortabel moment het ongewisse ingestuurd. Zou het blijven bij drie keer het kazerneterrein rondlopen, of werden de drietonners opgezocht om ergens op de hei voor enkele dagen te gaan bivakkeren? Vooral door alleen met een pukkeltje te zijn bepakt, waren dit enorm spannende momenten. “Links, rechts, links…” waren de repeterende commando’s, “links, rechts, links”.

Maar dan, “Peton hat ennnnne, innerukt arrsss!”, volgde uiteindelijk dan toch het verlossende commando. Terug naar de kamer, einde oefening. Bijna onverstoord zocht ik toen snel mijn pietenbak op, zonder dat ik mijn hele kast weer opnieuw moest inruimen. Ik had gegokt en gewonnen, iets wat het nodige respect afdwong. Het was namelijk binnen onze kringen een must om, met mini sabotagedaden,
je verloren tijd dienstplichtig door te komen.

-o-o-o-

* Oliebol (fase): Oliebol ben je als
soldaat van de jongste lichting.

0217

Een gedachte over “Commandeer je hondje

  1. Mies Huibers

    Leuke anecdote Arnold. Ik herken dat soort zaken natuurlijk als voormalig dienstplichtige. Ik lag op 15 kilometer gelegerd van huis. Mocht ‘s avonds gewoon naar huis als ik maar keek of de kapitein de lijst voor akkoord had getekend. Ik keek nooit. De volgende dag was iedereen voor een week oefening vertrokken. Ik kreeg een week arrest. Wel stoer natuurlijk.

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office