Kroondomein.com

Aanzet tot geschiedvervalsing

Gouden Koets detail

Hoe toevallig kunnen twee berichten, beiden vanuit een geheel andere hoek, tegelijk in het nieuws komen? Vanuit de Rijksvoorlichtingsdienst, dat de Gouden Koets een paar jaar uit de roulatie wordt genomen. Omdat het rijtuig door achterstallig onderhoud aan een fikse renovatie toe is. Het andere nieuws kwam van de Verenigde Naties, dat onze Zwarte Piet zijn racistische kenmerken moet kwijtraken en dat er te weinig aandacht is voor de positie en gevoelens van gekleurde Nederlanders.

Bij mij is hierdoor een wantrouwen opgeroepen over de renovatie van de Gouden Koets. Want nog niet zo lang geleden laaide er een discussie op, dat het paneel “Hulde der Koloniën” met halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen, het slavernijverleden beeldend levendig houdt.

Let maar op, als in 2018 de Gouden Koets is opgeknapt zal het ‘slavernijpaneel’ zijn verdwenen. Mocht de Overheid dát niet aan hebben gedurfd, de Gouden Koets is immers een cadeau van de Amsterdamse bevolking in 1898 aan Koningin Wilhelmina, zal de Gouden Spijker voorgoed worden gestald en wordt met Prinsjesdag de Glazen Koets blijvend van stal gehaald.

(augustus 2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...
|
dis©laimer - Site by - Dutch Design Office